Ouăle sunt o alegere bună ca parte a unei diete sănătoase, echilibrate. Pe lângă faptul că sunt o sursă de proteine, acestea conțin și vitamine și minerale.
Ouă și dieta ta
Ouăle sunt hrănitoare – sunt o sursă de:
- proteină
- vitamina D
- vitamina A
- vitamina B2
- vitamina B12
- acid folic
- iod
Câte ouă este sigur să mănânci?
Nu există o limită recomandată pentru câte ouă trebuie să mănânce oamenii.
Ouăle pot fi savurate ca parte a unei diete sănătoase, echilibrate, dar cel mai bine este să le gătiți fără să adăugați sare sau grăsime. De exemplu:
- fiert sau braconat, fără sare adăugată
- amestecat fără unt și folosind lapte cu conținut scăzut de grăsimi în loc de smântână
Ouăle prăjite își pot crește conținutul de grăsime cu aproximativ 50%.
Ouă și colesterol
Având niveluri ridicate de colesterol în sângele nostru, ne crește riscul de boli de inimă.
Deși ouăle conțin o cantitate de colesterol, cantitatea de grăsimi saturate pe care le consumăm are un efect mai mare asupra cantității de colesterol din sângele nostru decât colesterolul pe care îl obținem din consumul de ouă.
Dacă medicul dumneavoastră de familie sau medicul de sănătate v-a spus să vă urmăriți nivelul de colesterol, prioritatea dvs. ar trebui să fie reducerea grăsimilor saturate în dieta. Puteți primi sfaturi în ceea ce privește Mănâncă grăsimi mai puțin saturate .
Dacă mâncați o dietă echilibrată, trebuie să reduceți ouăle doar dacă medicul dumneavoastră de medic sau dietetică vi s-a spus acest lucru.
Ouă crude și intoxicații alimentare
Din cauza controalelor îmbunătățite ale siguranței alimentare în ultimii ani, sugarii, copiii, femeile însărcinate și persoanele în vârstă pot mânca acum în siguranță ouă crude sau ușor fierte de găină, sau alimente care le conțin, care sunt produse în baza Codului de practică britanic Lion.
Dar aceste grupuri de oameni ar trebui să evite în continuare ouăle crude sau ușor fierte care sunt:
- nu British Lion stampilat
- nu ouă de găină (de ex. ouă de rață sau de prepeliță)
- din afara Regatului Unit
Acestea trebuie să fie preparate până când albul și gălbenușul sunt solide, deoarece sunt mai vulnerabile la infecție și pot avea simptome mai grave ale intoxicațiilor alimentare.
Persoanele care au un sistem imunitar puternic slăbit și care urmează o dietă supravegheată medical prescrisă de către profesioniștii din domeniul sănătății, ar trebui să gătească toate ouăle bine, chiar și ouă care au ștampila Red Lion.
Când mâncați ouă crude sau ușor fierte, nu uitați să:
- depozitați ouăle în siguranță într-un loc răcoros și uscat, cum ar fi frigiderul
- curățați toate suprafețele de lucru, vasele și ustensilele și spălați-vă bine pe mâini înainte și după manipularea ouălor
- evitați să folosiți ouă care au trecut de cele mai bune date înainte
Gătirea completă a ouălor este cea mai sigură opțiune dacă sunteți încă preocupat de intoxicații alimentare.
Alimente care conțin ouă crude
Oricare dintre următoarele alimente poate conține ouă crude sau ușor fierte:
- Mus
- sufleuri
- maioneză de casă
- sosuri de hollandaise și béarnaise
- pansamente pentru salate
- inghetata
- glazură
- tiramisu
- alaska la cuptor
- Bezea italiană
Dacă vă preocupă ouăle crude atunci când mâncați sau cumpărați mâncare, întrebați persoana care vă servește dacă conține ou crud și, dacă da, dacă ouăle au ștampila Red Lion.
Evitarea răspândirii bacteriilor
Pe coajă, precum și în interiorul oului, pot exista bacterii, care se pot răspândi foarte ușor la alte alimente, precum și la mâini, ustensile și blaturi de lucru.
Aceste sfaturi pot ajuta la evitarea răspândirii bacteriilor:
- ține ouăle departe de alte alimente – atât când sunt în coajă, cât și după ce le-ai crăpat
- aveți grijă să nu stropiți oul pe alte alimente, blaturi sau vase
- spălați întotdeauna bine pe mâini cu apă caldă și săpun, apoi uscați-le după atingerea sau lucrul cu ouă
- curățați suprafețele, vesela și ustensilele folosind apă caldă cu săpun după manipularea ouălor
- nu folosiți ouă cu cochilii deteriorate, deoarece s-ar putea ca murdăria sau bacteriile să se fi intrat în ele
Aflați mai multe despre cum să depozitați alimentele în siguranță .
„Cel mai bun înainte” de ouă
Ouăle au o durată de valabilitate de 28 de zile (de la data la care au fost puse la punct „cel mai bun înainte”).