Alimentele procesate nu sunt doar mese cu microunde și mese gata.
Un aliment procesat este orice aliment care a fost modificat într-un fel în timpul pregătirii.
Prelucrarea alimentelor poate fi la fel de de bază ca:
- congelare
- conserve
- coacere
- uscare
Nu toate alimentele procesate sunt nesănătoase, dar unele alimente procesate pot conține niveluri ridicate de sare, zahăr și grăsimi.
Ce contează ca alimente procesate?
Exemple de alimente obișnuite procesate includ:
- cereale de dimineață
- brânză
- legume conserve
- pâine
- gustări savuroase, precum crispe, rulouri cu cârnați, plăcinte și produse de patiserie
- produse din carne, cum ar fi slănină, mezeluri, șuncă, salam și paté
- mese cu microunde sau mese gata
- prăjituri și biscuiți
- băuturi, cum ar fi lapte sau băuturi răcoritoare
Nu toate produsele alimentare procesate sunt o alegere proastă. Unele alimente au nevoie de prelucrare pentru a le face în siguranță, cum ar fi laptele, care trebuie pasteurizat pentru a elimina bacteriile dăunătoare.
Alte alimente au nevoie de procesare pentru a le face adecvate pentru utilizare, cum ar fi presarea semințelor pentru a face ulei.
Ce face ca unele alimente procesate să fie mai puțin sănătoase?
Ingrediente precum sarea, zahărul și grăsimea sunt uneori adăugate alimentelor procesate pentru a le face aroma mai atrăgătoare și pentru a-și prelungi durata de valabilitate sau, în unele cazuri, pentru a contribui la structura alimentului, cum ar fi sarea în pâine sau zahărul în prăjituri.
Cumpărarea alimentelor procesate poate duce la consumul de persoane mai mult decât cantitățile recomandate de zahăr, sare și grăsimi, deoarece acestea nu pot fi conștiente de cât de mult s-a adăugat la produsele alimentare pe care le cumpără și le consumă.
Aceste alimente pot fi, de asemenea, mai mari în calorii datorită cantităților mari de zahăr sau grăsimi adăugate în ele. Aflați mai multe despre calorii .
Cum pot mânca alimente procesate ca parte a unei diete sănătoase?
Nu aveți niciun control asupra cantității de sare, zahăr și grăsime din produsele alimentare procesate, dar aveți control asupra a ceea ce alegeți să cumpărați.
Citirea etichetelor nutriționale vă poate ajuta să alegeți între produsele procesate și să verificați conținutul de grăsimi, sare și zahăr.
Majoritatea alimentelor preambalate au informații despre nutriție pe partea din față, în spate sau pe partea laterală a ambalajului.
Dacă mâncarea procesată pe care doriți să o cumpărați are o etichetă nutrițională care folosește codarea culorilor, veți găsi adesea un amestec de roșu, chihlimbar și verde.
Când alegeți produse similare, încercați să mergeți la mai multe verzi și amberi și la mai puține roșii, dacă doriți să faceți o alegere mai sănătoasă.
Există linii directoare care să vă spună dacă un aliment are un conținut ridicat sau sărac în grăsimi, grăsimi saturate, sare sau zahăr.
Ghidurile, care sunt pentru adulți, sunt:
Grăsime totală
Mare: mai mult de 17,5 g de grăsime la 100 g
Scăzut: 3g de grăsime sau mai puțin la 100g
Grăsime saturată
Mare: mai mult de 5 g de grăsimi saturate la 100 g
Scăzut: 1,5 g de grăsimi saturate sau mai puțin la 100 g
Zaharuri
Mare: mai mult de 22,5 g de zaharuri totale la 100 g
Scăzut: 5 g de zaharuri totale sau mai puțin la 100 g
Sare
Mare: mai mult de 1,5 g sare pentru 100 g (sau 0,6 g sodiu)
Scăzut: 0,3 g sare sau mai puțin la 100 g (sau 0,1 g sodiu)
Dacă încercați să reduceți grăsimile saturate, încercați să limitați cantitatea de alimente pe care le mâncați care au mai mult de 5g de grăsimi saturate la 100 g.
Carnea roșie și procesată poate fi bogată în grăsimi saturate. Ni se recomandă să nu mâncăm mai mult de 70 g pe zi .
Dacă sunteți gravidă, aflați ce mâncare ar trebui să evitați .
Când gătești mâncare acasă …
Pentru sfaturi despre cum să mâncați sănătos pe un buget, citiți rețetele noastre sănătoase și consultați sfaturile noastre pentru a mânca bine pentru mai puțin .