Spălarea puiului crud înainte de a găti poate crește riscul de intoxicații alimentare din bacteriile campylobacter.
Stropirea apei de la spălarea puiului sub un robinet poate răspândi bacteriile pe mâini, suprafețe de lucru, îmbrăcăminte și echipamente de gătit.
Picăturile de apă pot călători mai mult de 50 cm în toate direcțiile. Doar câteva celule campylobacter sunt necesare pentru a provoca intoxicații alimentare.
Campylobacter este cea mai frecventă cauză de intoxicații alimentare în Marea Britanie.
Majoritatea cazurilor de infecție cu campylobacter provin din păsări de curte. Aproximativ 50% din puiul vândut în Marea Britanie poartă bacteriile.
Intoxicația cu Campylobacter poate provoca dureri de burtă, diaree severă și uneori vărsături între două și cinci zile.
Aflați mai multe despre simptomele intoxicațiilor alimentare .
În anumite cazuri, poate duce, de asemenea, la sindromul intestinului iritabil , artrita reactivă și sindromul Guillain-Barré .
Cum se poate preveni intoxicația cu campylobacter
1. Acoperiți și răcoriți puiul crud
Acoperiți puiul crud și depozitați-l în partea de jos a frigiderului, astfel încât sucurile să nu poată picura pe alte alimente și să le contamineze.
2. Nu spălați puiul crud
Gătitul va ucide orice bacterie prezentă, inclusiv campylobacter, în timp ce spălarea puiului poate răspândi germeni prin stropire.
3. Spălați ustensilele folosite
Spălați și curățați bine toate ustensilele, plăcile de tocat și suprafețele utilizate pentru prepararea puiului crud. Spălați-vă bine mâinile cu săpun și apă caldă după manipularea puiului crud. Acest lucru ajută la oprirea răspândirii campylobacter.
4. Gatiti bine puiul
Asigurați-vă că puiul se fierbe fierbinte până la servire. Tăiați în cea mai groasă parte a cărnii pentru a verifica dacă fierbe fierbinte, fără carne roz și sucurile curăță.