Ghidul Eatwell arată cât din ce mâncăm în general ar trebui să provină de la fiecare grup alimentar pentru a realiza o dietă sănătoasă și echilibrată.
Nu este necesar să atingeți acest echilibru cu fiecare masă, ci încercați să obțineți echilibrul corect peste o zi sau chiar o săptămână.
Majoritatea dintre noi încă nu consumăm destule fructe și legume. Ei ar trebui să constituie peste o treime din alimentele pe care le consumăm în fiecare zi.
Încercați să mâncați cel puțin 5 porții dintr-o varietate de fructe și legume în fiecare zi. Alegeți dintre cele proaspete, congelate, conserve, uscate sau sucite.
Amintiți-vă că sucul de fructe și smoothie-urile trebuie să fie limitate la nu mai mult de un total combinat de 150 ml pe zi.
Fructele și legumele sunt o sursă bună de vitamine, minerale și fibre.
Alimentele cu amidon ar trebui să constituie puțin peste o treime din alimentele pe care le consumăm. Alegeți soiuri mai mari de fibre integrale, cum ar fi pastă integrală și orez brun sau pur și simplu lăsați pielea pe cartofi.
Există, de asemenea, versiuni mai mari de fibre de pâine albă și paste.
Alimentele cu amidon sunt o sursă bună de energie și principala sursă a unei serii de nutrienți din dieta noastră.
Laptele, brânza, iaurtul și proaspăturile de proveniență sunt surse bune de proteine și unele vitamine și sunt, de asemenea, o sursă importantă de calciu, care ajută la menținerea oaselor noastre puternice .
Încercați să mergeți la produse cu un nivel mai scăzut de grăsimi și zahăr, acolo unde este posibil, cum ar fi laptele cu 1% grăsime, brânza redusă în grăsimi sau iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi.
Aceste alimente sunt surse bune de proteine, vitamine și minerale. Legumele, precum fasolea, mazărea și lintea, sunt alternative bune la carne, deoarece sunt mai scăzute în grăsimi și mai mari în fibre și proteine.
Alegeți bucăți slabe de carne și tocate și mâncați mai puțin carne roșie și procesată precum slănină, șuncă și cârnați.
Obțineți cel puțin 2 porții de pește în fiecare săptămână, dintre care 1 ar trebui să fie grasă, cum ar fi somonul sau macroul.
Grăsimile nesaturate sunt grăsimi mai sănătoase și includ uleiuri vegetale, rapiță, măsline și floarea soarelui.
Amintiți-vă că toate tipurile de grăsimi au un nivel ridicat de energie și trebuie consumate fără probleme.
Aflați mai multe despre diferitele tipuri de grăsimi din dieta noastră
Aceste alimente includ ciocolată, prăjituri, biscuiți, băuturi răcoritoare zaharoase, unt, ghee și înghețată.
Nu sunt necesare în dieta noastră, așa că trebuie consumate mai rar și în cantități mai mici.
Apa, mulsul mai scăzut de grăsimi și cantitățile mai mici de zahăr sau zahăr, inclusiv ceai și cafea, toate contează.
Sucul de fructe și smoothie-urile contează și pentru consumul de lichide, dar conțin zaharuri gratuite care pot deteriora dinții, astfel încât limitați aceste băuturi la un total combinat de 150 ml pe zi.
Cum funcționează Ghidul Eatwell?
Ghidul Eatwell împarte alimentele pe care le consumăm și pe care le bem în 5 grupuri principale de alimente.
Încercați să alegeți o varietate de alimente diferite din fiecare dintre grupuri pentru a vă ajuta să obțineți o gamă largă de nutrienți de care corpul dvs. are nevoie pentru a rămâne sănătos.
Este important să obțineți grăsimi în dieta dvs., dar alimentele bogate în grăsimi, sare și zahăr au fost plasate în afara imaginii circulare, deoarece acestea nu sunt necesare ca parte a unei diete sănătoase, echilibrate și cei mai mulți dintre noi trebuie să tăiem jos pe acestea.
Grăsimile nesaturate din surse vegetale (de exemplu, uleiul vegetal sau uleiul de măsline) sunt tipuri de grăsimi mai sănătoase.
Dar toate tipurile de grăsimi sunt bogate în energie (calorii), deci trebuie consumate doar în cantități mici.
În medie, femeile ar trebui să aibă în jur de 2.000 de calorii pe zi (8.400 kilojoule), iar bărbații ar trebui să aibă în jur de 2.500 de calorii pe zi (10.500 de kilojoule). Majoritatea adulților consumă mai multe calorii decât au nevoie.
Aflați cum etichetele alimentare vă pot ajuta să alegeți între alimente și să le alegeți pe cele mai scăzute în calorii, grăsimi, grăsimi saturate, zahăr și sare.
Alimente combinate
Multe alimente, precum pizza, caserole, feluri de mâncare pentru paste și sandwich-uri, sunt combinații ale grupurilor alimentare din Ghidul Eatwell.
Cu aceste mese, verificați ingredientele și gândiți-vă la modul în care acestea se potrivesc cu secțiunile din ghid pentru a vă ajuta să atingeți o dietă echilibrată.
Ghidul Eatwell se aplică tuturor?
Ghidul Eatwell se aplică celor mai mulți dintre noi, fie că avem o greutate sănătoasă sau supraponderală, fie că mâncăm carne sau suntem vegetarieni și indiferent de originea noastră etnică.
Oricine are cerințe dietetice speciale sau nevoi medicale ar putea dori să se adreseze unui dietetician înregistrat cu privire la modul de adaptare a Ghidului Eatwell pentru a răspunde nevoilor lor individuale.
Copii sub 2 ani
Ghidul Eatwell nu se aplică copiilor cu vârsta sub 2 ani, deoarece au nevoi nutritive diferite.
Între 2 și 5 ani, copiii trebuie să treacă treptat la consumul acelorași alimente ca restul familiei, în proporțiile prezentate în Ghidul Eatwell.
Citiți mai multe despre bebelușii, copiii mici și nevoile nutritive ale copiilor mici în primele alimente solide ale bebelușului tău .
Descărcați broșura Eatwell Guide
Pentru mai multe informații, inclusiv detalii despre alimentele care sunt incluse în grupurile de alimente, descărcați broșura Public Health England despre Eatwell Guide din GOV.UK.
Sprijin alimentar sănătos
Sfaturile alimentare și dietetice pe site-ul NHS includ:
- 8 sfaturi pentru o alimentație sănătoasă
- O dieta echilibrata
- Etichetarea alimentelor
- Rețete sănătoase
- Sfaturi pentru pierderea în greutate
Aveți o întrebare despre Ghidul Eatwell? Trimiteți prin e-mail echipa Eatwell Guide de la Public Health England: phe.enquiries@phe.gov.uk .