Consultați sfaturile noastre pentru a vă ajuta să faceți alegeri mai sănătoase atunci când mâncați la un restaurant sau cafenea.
Schimburi alimentare
Câteva schimburi ușoare pe care le puteți încerca:
- plăcinte schimbate, slănină și cârnați pentru proteine mai sănătoase, cum ar fi tăieturi slabe de carne, legume , pui fără piele și carne slabă, precum șuncă sau pește (nu sunt prăjite)
- schimb de smântână și sosuri de brânză pentru sosuri de roșii și legume
- schimb orez prăjit (cum ar fi orez prăjit cu ou) pentru orez fiert simplu
- schimbați chipsurile și piureul cremos pentru cartofi coapte, fierti sau aburi cu pielea
- prăjituri swap, budinci cu ciocolată cremă și înghețată pentru salate de fructe sau alte deserturi pe bază de fructe și iaurturi cu conținut scăzut de grăsimi și zahăr
- legume schimbate servite cu unt, pansamente uleioase sau maioneză pentru legume aburite servite simplu
- schimbați alcool sau o băutură aromată pentru un pahar de apă nemișcată sau spumantă amestecată cu puțin suc de fructe – amintiți-vă, chiar și sucul de fructe neîndulcit este zahăr, așa că limitați-vă la 150 ml suc de fructe sau smoothie-uri în fiecare zi (bea suc de fructe cu o masă sau diluând cu apă poate reduce impactul pe care îl are asupra dinților)
Pentru mai multe sfaturi pentru alimentație sănătoasă, consultați Ghidul Eatwell .
Comandarea desertului
Sfaturi pentru a comanda desert:
- împărtășiți un desert între doi
- schimb de cremă sau de ciocolată pentru deserturi pe bază de fructe, cum ar fi crumble de mere
În loc să aveți înghețată sau cremă cu desertul, cereți piure de fructe sau iaurt simplu.
Prânz sănătos din mers
Sfaturi pentru salată:
- evitați salatele preparate cu maioneză sau acoperite cu pansamente uleioase – exemple includ coleslaw, salate de cartofi și unele salate de paste
- verificați caloriile și grăsimile, zahărul și sarea de pe eticheta nutrițională a salatelor preambalate
- alege salate cu pansamente vândute separat, astfel încât să poți controla cât mănânci
Aflați mai multe despre etichetele alimentare .
Sfaturi sandwich:
- alegeți pâinea brună, integrală sau cu fibre superioare
- verificați caloriile și grăsimile, zahărul și sarea de pe eticheta nutrițională a sandvișurilor preambalate
- este posibil să nu aveți nevoie să utilizați unt, răspândit sau maioneză dacă alegerea dvs. de umplutură sandwich este umedă
- Îmbracă-ți sandvișul cu legume, cum ar fi roșiile, salata verde și castraveți
- umpluturi de sandwich mai sănătoase includ curcan, pui, ton, fructe de mare (precum creveți și raci), avocado, hummus cu grăsimi reduse și un ou fiert tare
- brânzeturile cu conținut scăzut de grăsimi includ brânză de edam, emmental, gruyère, mozzarella și cremă mai mică
- cu oferte de mâncare sandwich, alegeți apă și fructe sau iaurt dacă sunt disponibile, mai degrabă decât băuturi zaharoase și crocante
Sfaturi pentru mâncarea caldă:
- umpluturile mai sănătoase pentru cartofi coapte includ fasole coptă, brânză de coajă, ton și coajă dulce, chilli con carne vegetală și ratatouille – evitați să adăugați unt sau smântână, care au un conținut mare de grăsimi și calorii și să aveți grijă de umpluturile gata preparate, care pot fi bogat în grăsimi și sare
- cu paste, optează pentru sosuri pe bază de roșii sau legume, care contează în 5 zile pe zi și are un conținut mai mic de calorii și grăsimi decât sosurile pe bază de brânză și cremă și evitați să adăugați brânză în pastele dvs.
- mergi la ciorbe cu legume ciudate – fă-o cu o rola de pâine integrală pentru a o face o masă de umplutură (consultați rețeta noastră de ciorbe de legume dacă doriți ceva de făcut acasă și duceți-vă la muncă)