Multe boli sunt contractate prin alimente și apă contaminate.
Reduceți riscul de boli precum diareea călătorilor, urmând aceste orientări de bază.
Bând apă
În țările cu salubritate slabă, nu bea apă de la robinet și nu o folosi pentru a-ți spăla dinții decât dacă a fost tratată.
În schimb, folosiți apă filtrată, îmbuteliată, fiartă sau tratată chimic.
Bauturile fastuoase imbuteliate cu sigiliu intact sunt de obicei sigure, la fel ca bauturile calde preparate cu apa fiarta. Evitați gheața în băuturi.
Cel mai fiabil mod de a purifica apa este prin fierberea acesteia, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil.
Dezinfectanții chimici, cum ar fi dioxidul de clor, vor ucide de obicei bacteriile și virusurile. Puteți cumpăra acestea de la farmacii mai mari sau de la magazine de călătorie de specialitate.
Cu toate acestea, unii paraziți nu sunt uciși cu preparate de clor.
Combinarea preparatelor de clor cu filtrarea cu ajutorul unui filtru de apă specializat dintr-un magazin de călătorii ar trebui să fie eficientă.
Filtrele de apă menajere proiectate pentru a fi utilizate în Marea Britanie s-ar putea să nu fie adecvate pentru filtrarea apei atunci când călătoriți. Verificați cu distribuitorul filtrului de apă.
Alimente de evitat
Alimentele de evitat în țările în care salubritatea este slabă includ:
- salate, precum salata
- fructe și legume crude, cu excepția cazului în care au fost spălate în apă sigură și cojite de călător
- mâncarea proaspătă sau gătită care a fost lăsată să stea la temperatura camerei în medii calde sau expuse la muște, cum ar fi într-un bufet deschis
- lapte nepasteurizat, brânză, înghețată și alte produse lactate
- crustacee crudă sau crudă sau fructe de mare
- mâncare de la comercianții de stradă, cu excepția cazului în care a fost pregătită recent și este servită fierbinte pe vesela curată
Mâncarea servită în hoteluri sau restaurante cu standarde bune nu poate fi întotdeauna în siguranță, deoarece ar fi fost contaminată în timpul pregătirii.
Încercați să alegeți locuri pentru a mânca care au reputația de a servi mâncare sigură.
De regulă, mâncați numai mâncăruri proaspăt preparate, bine gătite și servite la abur fierbinte.
Spălați întotdeauna mâinile după ce mergeți la toaletă și înainte de a pregăti sau mânca mâncare.
Pentru informații despre nivelurile de salubrizare din țara în care călătoriți, vizitați TravelHealthPro .