Ar trebui să evitați să mâncați unele tipuri de brânză de capră în timp ce sunteți gravidă, dar altele sunt sigure pentru a mânca.
Când sunteți însărcinată, ar trebui să evitați să mâncați brânză moale de capră, cum ar fi chèvre sau altele cu coajă similară. Acestea sunt adesea servite în restaurante în preparate precum salata de brânză de capră.
Șoriciul alb
Chèvre este copt cu mucegai și are o coajă albă, asemănătoare cu brie și camembert – ar trebui să evitați toate aceste brânzeturi moi maturizate în timpul sarcinii. Acest lucru se datorează faptului că brânza moale ca aceasta poate conține bacterii numite Listeria monocytogenes, care pot provoca listerioză.
Listerioza provoacă, de obicei, simptome asemănătoare gripei, dar poate duce la probleme grave, cum ar fi avortul sau nașterea sau boală severă la un nou-născut.
Brânză de capră gătită
Brânza de capră gătită este sigură de consum – de exemplu, în tarta cu brânză de capră sau pe o pizza. Gătirea temeinică a brânzei, până se fierbe fierbinte pe tot parcursul, va ucide orice bacterii dăunătoare, ceea ce va face în siguranță consumul în timpul sarcinii.
Brânză de capră tare
Alte tipuri de brânză de capră fără acest fel de coajă, cum ar fi brânzeturile tari făcute cu lapte de capră pasteurizat, ar trebui să fie sigure.
Brânzeturi făcute din lapte de oaie
Unele brânzeturi cu lapte (de oaie), cum ar fi feta și halloumi, pot fi mâncate în siguranță în timpul sarcinii, din cauza modului în care sunt făcute. Feta are un conținut ridicat de săruri, iar halloumi este o brânză brânată semi-tare, ceea ce înseamnă că bacteriile sunt mai puțin susceptibile să supraviețuiască în ele.
Nu mâncați brânzeturi moi de oaie și mucegai, decât dacă sunt gătite până se fierb la cald.