Puteți evita intoxicațiile alimentare în timpul sarcinii prin:
- nu mănâncă unele alimente – vezi alimentele de evitat în timpul sarcinii
- spălarea mâinilor înainte de a mânca mâncarea
- spălarea completă a tuturor fructelor și legumelor, inclusiv a salatelor preparate, înainte de a mânca
- spălați-vă pe mâini, toate suprafețele și ustensilele după pregătirea cărnii crude
- gătirea temeinică a cărnii crude, astfel încât să nu existe urmă de roz sau sânge
- Încălzirea meselor gata până când acestea sunt fierbinți până la capăt – acest lucru este important în special pentru mesele care conțin păsări de curte
- păstrând rămășițele acoperite în frigider și folosindu-le în 2 zile
- consumul de mâncare înainte de a-și trece data „de utilizare”
- prevenirea contaminării încrucișate (când bacteriile dăunătoare sunt răspândite între alimente, suprafețe și echipamente)
Există mai multe tipuri de bacterii care pot provoca intoxicații alimentare . Acestea includ:
- Salmonella
- Campylobacter
- listeria
Salmonella
Salmonella se găsește în:
- carnea crudă și păsările de curte
- lapte nepasteurizat
- ouă crude și produse din ouă crude
Deși intoxicația alimentară cu salmonella este puțin probabil să dăuneze copilului tău, poate provoca diaree și vărsături severe.
Pentru a reduce riscul de infecție cu salmonella:
- alegeți ouăle Codului de practică britanic Lion dacă doriți să aveți ouă crude sau parțial fierte – aceste ouă au un logo de leu roșu ștampilat pe coaja lor și sunt considerate sigure pentru a mânca iepuraș
- evitați ouăle crude sau parțial fierte care nu fac parte din codul leu și evitați alimentele care le pot conține, cum ar fi maioneza de casă – gătiți aceste ouă până când albusurile și gălbenușurile sunt solide
- evitați carnea crudă sau parțial gătită, în special păsările de curte
Campylobacter
Campylobacter se găsește în:
- carne crudă și neîncăpătoare, în special păsările de curte
- lapte nepasteurizat
- apă netratată
Puteți reduce riscul de infecție cu campylobacter prin:
- spălați-vă bine pe mâini înainte de a pregăti și mânca alimente și după manipularea alimentelor crude
- nu spălați păsările crude
- ținând mâncarea gătită departe de alimentele crude
- gătirea temeinică a mâncării, în special a cărnii și a păsărilor de curte, așa că este piperat
- menținerea curată a tuturor suprafețelor și a echipamentelor de bucătărie, cum ar fi scândurile de tocare și pânzele de vase
- nu bea apă netratată din lacuri, râuri sau râuri
listeria
Listeria poate provoca o infecție numită listerioză . Deși infecția este rară, chiar și o formă ușoară de listerioză la o femeie însărcinată poate duce la avort , naștere sau boală severă la nou-născuți.
Listeria poate fi găsită în lapte nepasteurizat și în multe alimente refrigerate, inclusiv:
- pateu
- brânzeturi moi coapte cu mucegai și brânzeturi moi cu vițe albastre
- carne gătită feliată
- somon afumat
Puteți reduce riscul de listerioză prin:
- să nu mănânci anumite alimente în timpul sarcinii, cum ar fi unele brânzeturi moi și toate tipurile de pate – vezi alimentele de evitat în timpul sarcinii
- nu bea lapte nepasteurizat – bea doar lapte pasteurizat sau UHT
- încălzirea meselor gata sau reîncălzirea mâncării până când acestea sunt fierbinți la tot pasul
- asigurându-vă că frigiderul este setat la 5C sau mai jos și funcționează corect
- nefolosirea alimentelor după data „utilizării sale”
Citiți răspunsurile la mai multe întrebări despre sarcină .