Cum pot evita intoxicațiile alimentare în timpul sarcinii?

Puteți evita intoxicațiile alimentare în timpul sarcinii prin:

  • nu mănâncă unele alimente – vezi alimentele de evitat în timpul sarcinii
  • spălarea mâinilor înainte de a mânca mâncarea
  • spălarea completă a tuturor fructelor și legumelor, inclusiv a salatelor preparate, înainte de a mânca
  • spălați-vă pe mâini, toate suprafețele și ustensilele după pregătirea cărnii crude
  • gătirea temeinică a cărnii crude, astfel încât să nu existe urmă de roz sau sânge
  • Încălzirea meselor gata până când acestea sunt fierbinți până la capăt – acest lucru este important în special pentru mesele care conțin păsări de curte
  • păstrând rămășițele acoperite în frigider și folosindu-le în 2 zile
  • consumul de mâncare înainte de a-și trece data „de utilizare”
  • prevenirea contaminării încrucișate (când bacteriile dăunătoare sunt răspândite între alimente, suprafețe și echipamente)

Există mai multe tipuri de bacterii care pot provoca intoxicații alimentare . Acestea includ:

  • Salmonella
  • Campylobacter
  • listeria

Salmonella

Salmonella se găsește în:

  • carnea crudă și păsările de curte
  • lapte nepasteurizat
  • ouă crude și produse din ouă crude

Deși intoxicația alimentară cu salmonella este puțin probabil să dăuneze copilului tău, poate provoca diaree și vărsături severe.

Pentru a reduce riscul de infecție cu salmonella:

  • alegeți ouăle Codului de practică britanic Lion dacă doriți să aveți ouă crude sau parțial fierte – aceste ouă au un logo de leu roșu ștampilat pe coaja lor și sunt considerate sigure pentru a mânca iepuraș
  • evitați ouăle crude sau parțial fierte care nu fac parte din codul leu și evitați alimentele care le pot conține, cum ar fi maioneza de casă – gătiți aceste ouă până când albusurile și gălbenușurile sunt solide
  • evitați carnea crudă sau parțial gătită, în special păsările de curte

Campylobacter

Campylobacter se găsește în:

  • carne crudă și neîncăpătoare, în special păsările de curte
  • lapte nepasteurizat
  • apă netratată

Puteți reduce riscul de infecție cu campylobacter prin:

  • spălați-vă bine pe mâini înainte de a pregăti și mânca alimente și după manipularea alimentelor crude
  • nu spălați păsările crude
  • ținând mâncarea gătită departe de alimentele crude
  • gătirea temeinică a mâncării, în special a cărnii și a păsărilor de curte, așa că este piperat
  • menținerea curată a tuturor suprafețelor și a echipamentelor de bucătărie, cum ar fi scândurile de tocare și pânzele de vase
  • nu bea apă netratată din lacuri, râuri sau râuri

listeria

Listeria poate provoca o infecție numită listerioză . Deși infecția este rară, chiar și o formă ușoară de listerioză la o femeie însărcinată poate duce la avort , naștere sau boală severă la nou-născuți.

Listeria poate fi găsită în lapte nepasteurizat și în multe alimente refrigerate, inclusiv:

  • pateu
  • brânzeturi moi coapte cu mucegai și brânzeturi moi cu vițe albastre
  • carne gătită feliată
  • somon afumat

Puteți reduce riscul de listerioză prin:

  • să nu mănânci anumite alimente în timpul sarcinii, cum ar fi unele brânzeturi moi și toate tipurile de pate – vezi alimentele de evitat în timpul sarcinii
  • nu bea lapte nepasteurizat – bea doar lapte pasteurizat sau UHT
  • încălzirea meselor gata sau reîncălzirea mâncării până când acestea sunt fierbinți la tot pasul
  • asigurându-vă că frigiderul este setat la 5C sau mai jos și funcționează corect
  • nefolosirea alimentelor după data „utilizării sale”

Citiți răspunsurile la mai multe întrebări despre sarcină .

Informatii suplimentare: