Da, puteți obține otrăvire alimentară din consumul de orez reîncălzit. Nu reîncălzirea este cea care provoacă problema, ci modul în care orezul a fost păstrat înainte de reîncălzire.
Cum provoacă otrăvirea alimentară orez reîncălzit?
Orezul brut nu poate conține spori de Bacillus cereus, bacterii care pot provoca intoxicații alimentare . Sporii pot supraviețui atunci când orezul este gătit.
Dacă orezul este lăsat în picioare la temperatura camerei, sporii pot crește în bacterii. Aceste bacterii se vor multiplica și pot produce toxine (otrăvuri) care provoacă vărsături sau diaree .
Orezul mai îndelungat este lăsat la temperatura camerei, cu atât este mai probabil ca bacteriile sau toxinele să facă ca orezul să nu fie sigur de mâncare.
Simptomele intoxicațiilor alimentare
Dacă mâncați orez care conține bacterii Bacillus cereus, este posibil să vă îmbolnăviți și să vă prezentați vărsături sau diaree aproximativ 1 până la 5 ore după aceea. Simptomele sunt relativ ușoare și de obicei durează aproximativ 24 de ore.
Sfaturi pentru servirea orezului în siguranță
- În mod ideal, serviți orez imediat ce a fost gătit.
- Dacă acest lucru nu este posibil, răciți orezul cât mai repede (ideal în 1 oră).
- Păstrați orezul la frigider nu mai mult de 1 zi până la reîncălzire.
- Când reîncălziți orezul, verificați întotdeauna dacă este fierbinte fierbinte până la capăt.
- Nu reîncălziți orezul mai mult decât o dată.
Citiți răspunsuri la mai multe întrebări despre alimentația sănătoasă .