Ca parte a unei alimentații sănătoase, echilibrate , ar trebui să consumi mai puține alimente și băuturi bogate în zaharuri . Alimentele și băuturile din zahăr pot provoca cariile dinților , mai ales dacă le aveți între mese.
Multe alimente care conțin zahar adăugat, de asemenea, conțin multe calorii, dar au adesea puțini alți nutrienți. Mâncarea frecventă a acestor alimente poate contribui la devenirea supraponderală.
Să aveți un exces de greutate vă poate crește riscul de afecțiuni de sănătate, precum:
Ce este zahărul?
Toate zaharurile sunt carbohidrați găsiți în mod natural în majoritatea alimentelor. Principala lor valoare nutritivă constă în furnizarea de energie. Cu toate acestea, zahărul este adăugat și la o mulțime de alimente, cum ar fi dulciuri, ciocolată, prăjituri și unele băuturi fizzy și suc.
În lista de ingrediente, zahărul adăugat în alimente poate fi numit:
- glucoză
- zaharoză
- maltoză
- sirop de porumb
- Miere
- amidon hidrolizat
- zahăr inversat
- fructoză
- melasă
Cat de mult zahar?
Zaharurile adăugate nu ar trebui să reprezinte mai mult de 5% din energia (aportul caloric) pe care îl obțineți din alimente și băuturi în fiecare zi. Este vorba despre aproximativ 30 g de zahăr pe zi pentru cei cu vârsta peste 11 ani.
Sucul de fructe și mierea pot fi de asemenea considerate ca zaharuri adăugate, deoarece acestea sunt uneori adăugate la alimente pentru a le face mai dulci.
Sucul de fructe este încă o alegere sănătoasă (o porție de 150 ml contează pentru 5 zile pe zi ). Cu toate acestea, zaharurile îți pot deteriora dinții, așa că cel mai bine este să-l bei cu o masă și nu mai mult de o porție pe zi.
Acest lucru se datorează faptului că zaharurile sunt eliberate în timpul procesului de suc. Zaharurile din bucăți întregi de fructe sunt mai puțin susceptibile de a provoca cariile dinților, deoarece sunt conținute în alimente.
Nu ar trebui să reduceți fructele. Este o parte importantă a unei diete sănătoase, echilibrate.
Verificați etichetele alimentare
Citiți informațiile nutriționale de pe etichetele alimentare pentru a vedea cât de mult conține zahăr. Amintiți-vă că zahărul are multe denumiri diferite.
Cu cât mai aproape de începutul listei de ingrediente este zahărul, cu atât conține mai mult zahăr.
Căutați figura „carbohidrați (din care zaharuri)” în eticheta nutrițională pentru a vedea cât zahăr conține produsul pentru fiecare 100 g:
- mai mult de 22,5 g de zaharuri totale la 100 g este mare
- 5 g zaharuri totale sau mai puțin la 100 g este scăzut
Dacă cantitatea de zaharuri la 100 g este între aceste cifre, este o cantitate medie de zaharuri.
Citiți mai multe despre etichetele alimentare .
Reducerea zahărului
Aceste sfaturi vă pot ajuta să reduceți zahărul:
- în loc de băuturi zaharoase, fastuoase și sucuri, mergeți la apă sau suc de fructe neîndulcit – nu uitați să diluați sucurile de fructe pentru copii, pentru a reduce în continuare zahărul
- dacă luați zahăr în băuturi calde sau îl adăugați la cereale, reduceți treptat cantitatea până când o puteți tăia complet
- verificați etichetele nutriționale pentru a vă ajuta să alegeți alimentele cu zahăr mai puțin adăugat sau mergeți pentru varianta cu conținut scăzut de zahăr
- alegeți cutii de fructe în suc – mai degrabă decât în sirop
- alege cereale pentru micul dejun integral – dar nu cele acoperite cu zahăr sau miere
Citiți mai multe sfaturi despre cum puteți reduce zahărul .
Informatii suplimentare: