Gangrena se poate dezvolta atunci când furnizarea de sânge către o zonă a corpului tău este întreruptă.
Acest lucru poate apărea ca urmare a unei accidentări, a unei infecții sau a unei afecțiuni care vă afectează circulația.
Tipuri de gangrenă
Există mai multe tipuri diferite de gangrenă, fiecare cu o cauză diferită. Principalele tipuri sunt:
- gangrena uscată – unde fluxul de sânge într-o zonă a corpului devine blocată
- gangrena umedă – cauzată de o combinație de leziune și infecție bacteriană
- gangrena de gaz – unde o infecție se dezvoltă adânc în interiorul corpului și bacteriile responsabile încep să elibereze gaz
- fasciită necrotizantă – cauzată de o infecție bacteriană gravă care se răspândește rapid prin straturile mai profunde ale pielii și țesutului
- gangrena internă – unde fluxul de sânge către un organ intern, de obicei intestinele, vezica biliară sau apendicele, se blochează
Cine are cel mai mare risc?
Persoanele cu cel mai mare risc de gangrenă sunt cele cu o afecțiune de sănătate de bază care pot afecta vasele de sânge și arterele (în special dacă este slab gestionat) și cele cu un sistem imunitar slăbit.
Condiții care afectează vasele de sânge
Condițiile care pot afecta vasele de sânge și crește riscul de a dezvolta gangrena includ:
- diabet – o afecțiune pe tot parcursul vieții care determină nivelul de zahăr din sânge al unei persoane să fie prea mare, ceea ce poate deteriora nervii și vasele de sânge (vezi mai jos)
- ateroscleroza – unde arterele se îngustează și se înfundă cu o substanță grasă cunoscută sub numele de placă
- boala arterială periferică – în cazul în care acumularea de depozite grase în artere restricționează aportul de sânge la mușchii picioarelor
- Raynaud – unde vasele de sânge din anumite părți ale corpului, de obicei degetele sau degetele de la picioare, reacționează anormal la temperaturile reci
Deoarece vasele de sânge sunt înguste în mod natural, orice deteriorare sau îngustare suplimentară are potențialul de a bloca fluxul de sânge către o parte a corpului și de a provoca gangrena.
Diabet
Persoanele cu diabet au un risc crescut de a dezvolta gangrena. Acest lucru se datorează faptului că nivelul ridicat de zahăr din sânge asociat cu afecțiunea îți poate deteriora nervii, în special cei din picioarele tale, ceea ce poate face ușor să te rănești fără să îți dai seama.
Glicemia ridicată vă poate deteriora vasele de sânge, restricționând aportul de sânge la picioare. Mai puțin sânge înseamnă că picioarele tale vor primi, de asemenea, mai puține celule de combatere a infecției, astfel încât rănile vor dura mai mult timp pentru a se vindeca și sunt mai susceptibile să se infecteze.
Prin urmare, este important să aveți grijă suplimentară de picioare dacă aveți diabet. Citiți mai multe despre îngrijirea piciorului în prevenirea gangrenei .
Leziuni și intervenții chirurgicale
De asemenea, aveți un risc crescut de a dezvolta gangrenă dacă întâmpinați o vătămare traumatică sau o deteriorare gravă a pielii și țesuturilor, cum ar fi:
- o vătămare gravă – de exemplu, în timpul unui accident de mașină
- o arsură
- degerătură
Aceste leziuni pot provoca o pierdere bruscă de sânge într-o zonă a corpului dvs. și orice răni deschise pot fi infectate cu bacterii.
Gangrena poate apărea, de asemenea, ca urmare a unei infecții care se dezvoltă în timpul operației. Cu toate acestea, odată cu progresele tehnicilor chirurgicale și controlul infecțiilor, șansele de dezvoltare a gangrenei în timpul operației sunt mici în zilele noastre.
Sistem imunitar slab
Dacă sistemul dumneavoastră imunitar este slăbit grav, infecțiile minore pot deveni mai grave și pot duce la gangrenă. Un sistem imunitar slab poate fi cauzat de:
- chimioterapie sau radioterapie
- HIV
- Diabet
- abuz de alcool pe termen lung
- injectarea de droguri, cum ar fi heroina
- subnutriție
- fiind peste 60 de ani (cu cât ești mai în vârstă, cu atât este mai puțin eficient sistemul tău imunitar)
- obezitate
- insuficiență renală
Cu toate acestea, din motive care nu sunt neclare, gangrena poate apărea uneori la persoanele tinere și altfel sănătoase.