Cancerul laringian este cauzat de modificări ale celulelor laringelui, deși nu este clar exact de ce se întâmplă acest lucru.
Toate tipurile de cancer încep cu o modificare a ADN-ului unei celule. ADN-ul oferă celulelor noastre un set de instrucțiuni de bază, cum ar fi momentul în care trebuie să crească și să se reproducă.
O schimbare a ADN-ului poate modifica instrucțiunile care controlează creșterea celulelor, ceea ce înseamnă că celulele continuă să crească în loc să se oprească atunci când ar trebui. Acest lucru face ca celulele să se reproducă într-un mod incontrolabil, producând o creștere a țesutului numit tumoră.
Nu se știe de ce ADN-ul din celulele laringelui este afectat în cazurile de cancer laringian. Dar se pare că expunerea la lucruri care pot dăuna celulelor și țesutului laringelui crește riscul de dezvoltare a cancerului.
Ce vă poate crește riscul?
Câteva lucruri îți pot crește șansele de a dezvolta cancer laringian.
Alcool și tutun
Alcoolul și tutunul sunt cele două lucruri principale care îți pot crește riscul de a dezvolta cancer laringian. Se crede că conțin substanțe chimice care pot deteriora celulele laringelui.
Cu cât bei sau fumează mai mult, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta cancer laringian.
S-a descoperit că persoanele care fumează mai mult de 25 de țigări pe zi sau persoane care au fumat mai mult de 40 de ani, sunt de aproximativ 40 de ori mai mari să dezvolte cancer laringian decât persoanele care nu fumează.
Față de persoanele care nu beau, persoanele care beau în mod regulat cantități mari de alcool sunt de aproximativ 3 ori mai mari să dezvolte cancer laringian.
Dacă bei și fumezi, riscul tău de cancer laringian crește și mai mult. Încetând atât băutul cât și fumatul, puteți reduce în mod semnificativ riscul de a dezvolta afecțiunea. Citiți mai multe despre prevenirea cancerului laringian .
Istorie de familie
Persoanele care au o rudă de gradul întâi (părinte, soră sau copil) diagnosticate cu cancer la cap sau gât sunt considerate a fi de două ori mai susceptibile să dezvolte cancer laringian decât cineva fără istoric familial.
Dietă
Există dovezi care sugerează că o dietă bogată în carne roșie, alimente procesate și mâncare prăjită ar putea crește riscul de a dezvolta cancer laringian.
Dacă aveți o „ dietă mediteraneană ” sau o dietă care conține multe fructe și legume, vă poate reduce riscul. Citiți mai multe despre prevenirea cancerului laringian .
Virusul papiloma uman (HPV)
Virusul papiloma uman (HPV) este numele dat unui grup de virusuri care afectează pielea și membranele umede care aliniază corpul, cum ar fi cele din colul uterin (gâtul pântecului), anus, gură și gât.
Se știe că HPV provoacă modificări în celulele colului uterin, ceea ce poate duce la cancer de col uterin . Se crede că virusul poate avea un efect similar asupra celulelor gâtului. HPV este adesea răspândit în timpul sexului, inclusiv sexul oral.
Expunerea la substanțe dăunătoare
Dacă aveți un loc de muncă în care sunteți expus la niveluri ridicate de anumite substanțe, vă poate crește riscul de a dezvolta cancer laringian. Acestea includ:
- azbest
- cărbune sau praf de lemn
- vopsea sau vapori diesel
- nichel
- vapori de acid sulfuric
- formaldehidă (un produs chimic utilizat într-o gamă largă de procese industriale, cum ar fi fabricarea vopselelor și produse cosmetice)
- alcool izopropilic (adesea folosit ca solvent de curățare)