Cancerul intestinal – Cauze

Nu se cunoaște cauza exactă a cancerului de intestin. Cu toate acestea, cercetările au arătat că mai mulți factori pot face mai multe șanse de dezvoltare .

Cancerul se dezvoltă atunci când celulele dintr-o anumită zonă a corpului tău se împart și se înmulțesc prea repede. Aceasta produce o bucată de țesut numită tumoră.

Cancerul intestinal se dezvoltă de obicei mai întâi în interiorul grupurilor de celule numite polipi pe căptușeala interioară a intestinului.

Cu toate acestea, nu înseamnă neapărat că veți primi cancer de intestin dacă dezvoltați polipi.

Unii polipi dispar singuri, iar alții nu se schimbă. Doar câțiva cresc și în cele din urmă se dezvoltă în cancerul de intestin pe o perioadă de câțiva ani.

Vârstă

Mai mult de 9 din 10 cazuri de cancer de intestin se dezvoltă la adulții mai în vârstă cu vârsta de peste 50 de ani și aproape 6 din 10 cazuri se dezvoltă la persoane cu vârsta peste 70 de ani.

Istorie de familie

Având un istoric familial de cancer de intestin la o rudă de gradul întâi – o mamă, un tată, un frate sau o soră – sub vârsta de 50 de ani vă poate crește singur riscul de a vă dezvolta afecțiunea.

Dacă vă preocupă în special faptul că istoricul medical al familiei dvs. poate însemna că aveți un risc crescut de a dezvolta cancer de intestin, vă poate ajuta să discutați cu medicul dumneavoastră.

Dacă este necesar, medicul dumneavoastră medical vă poate consulta la un specialist în genetică, care vă poate oferi mai multe sfaturi despre nivelul dvs. de risc și vă poate recomanda orice teste necesare pentru a verifica periodic starea.

Dietă

Un număr mare de dovezi sugerează că o dietă bogată în carne roșie și procesată vă poate crește riscul de a dezvolta cancer intestinal.

Din acest motiv, Departamentul de Sănătate și Asistență Socială recomandă persoanelor care mănâncă mai mult de 90 g (greutate gătită) pe zi de carne roșie și procesată să reducă la 70 g pe zi.

Citiți mai multe despre carnea roșie și riscul de cancer intestinal .

Există, de asemenea, dovezi care sugerează că o dietă bogată în fibre ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer intestinal.

Citiți mai multe despre consumul unei diete sănătoase echilibrate .

Fumat

Persoanele care fumează țigări sunt mai susceptibile să dezvolte cancer de intestin, precum și alte tipuri de cancer și alte afecțiuni grave, cum ar fi bolile de inimă .

Citiți mai multe despre încetarea fumatului .

Alcool

S-a demonstrat că consumul de alcool este asociat cu un risc crescut de cancer de intestin, în special dacă beți în mod regulat cantități mari.

Citiți despre aceste sfaturi despre reducerea consumului de alcool .

obezitatea

Fiind supraponderal sau obez este legat de un risc crescut de cancer de intestin, în special la bărbați.

Dacă sunteți supraponderali sau obezi, pierderea în greutate poate ajuta la reducerea șanselor de a dezvolta afecțiunea.

Inactivitate

Persoanele care sunt inactive fizic au un risc mai mare de a dezvolta cancer de intestin.

Puteți ajuta la reducerea riscului dumneavoastră de intestin și alte tipuri de cancer, fiind activ fizic în fiecare zi.

Citiți mai multe despre sănătate și fitness .

Tulburări digestive

Unele afecțiuni care afectează intestinul vă pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta cancer intestinal.

De exemplu, cancerul de intestin este mai frecvent la persoanele care au avut mai mult de 10 ani boala Crohn sau colita ulcerativa .

Dacă aveți una dintre aceste afecțiuni, veți avea, de obicei, controale periodice pentru a căuta semne de cancer intestinal de la aproximativ 10 ani de la apariția simptomelor.

Verificările implică examinarea intestinului cu un colonoscop – un tub flexibil lung și îngust, cu o cameră mică la capăt. Aceasta este introdusă în partea de jos.

Frecvența examenelor de colonoscopie va crește cu cât trăiești mai mult cu afecțiunea. Acest lucru depinde, de asemenea, de factori precum cât de severă este colita ulceroasă și dacă aveți antecedente familiale de cancer intestinal.

Condiții genetice

Există 2 afecțiuni moștenite rare care pot duce la cancer de intestin:

  • polipoză adenomatoasă familială (FAP) – o afecțiune care declanșează creșterea polipilor non-canceroși din interiorul intestinului
  • cancer colorectal ereditar nepolipozic (HNPCC) , cunoscut și sub denumirea de sindrom Lynch – o eroare a genezei moștenite (mutație) care îți crește riscul de cancer intestinal

Deși polipii provocați de FAP nu sunt canceroși, există un risc ridicat ca, în timp, cel puțin 1 să se transforme în cancer. Majoritatea persoanelor cu FAP au cancer de intestin până la 50 de ani.

Deoarece persoanele cu FAP au un risc atât de ridicat de a face cancer intestinal, de multe ori medicul lor este sfătuit să-și scoată intestinul gros înainte de împlinirea vârstei de 25 de ani.

Familiile afectate pot găsi sprijin și sfaturi din registrele FAP, cum ar fi The Polyposis Registry furnizate de St Mark’s Hospital, Londra.

Înlăturarea intestinului ca măsură de precauție este de obicei recomandată și la persoanele cu HNPCC, deoarece riscul de a dezvolta cancer intestinal este atât de mare.

Informatii suplimentare