Dacă aveți boală celiacă, este crucial să nu mâncați gluten. Dacă aveți boală celiacă netratată sau nediagnosticată și încă mâncați gluten, pot apărea mai multe complicații.
Este o concepție greșită comună că consumul de puțin gluten nu vă va dăuna. Mâncând chiar și cantități minuscule poate declanșa simptome ale bolii celiace și vă poate crește riscul de a dezvolta complicațiile prezentate mai jos.
Malabsorbție
Malabsorbția (în care corpul tău nu absoarbe complet nutrienții) poate duce la o deficiență de anumite vitamine și minerale . Acest lucru poate provoca condiții precum:
- anemie cu deficit de fier
- vitamina B12 și anemia cu deficit de folati
- osteoporoză – o afecțiune în care oasele tale devin fragile și slabe
subnutriție
Deoarece boala celiacă face ca sistemul dumneavoastră digestiv să funcționeze mai puțin eficient, cazurile severe pot duce uneori la o lipsă critică de nutrienți în corp. Aceasta este cunoscută sub numele de malnutriție și poate duce la imposibilitatea corpului dvs. de a funcționa normal sau de a se recupera de la răni și infecții.
Dacă aveți malnutriție severă, puteți deveni obosită, amețită și confuză. Este posibil ca mușchii să înceapă să se irosească și s-ar putea să vă fie greu să vă mențineți cald. La copii, malnutriția poate provoca creștere cascadorie și dezvoltare întârziată.
Tratamentul pentru malnutriție implică, de obicei, creșterea numărului de calorii în dieta dvs. și luarea de suplimente.
Citiți mai multe despre tratarea malnutriției .
Intoleranță la lactoză
Dacă aveți boală celiacă, aveți mai multe șanse să dezvoltați și intoleranță la lactoză , în care organismului dumneavoastră îi lipsește enzima pentru a digera zahărul din lapte (lactoză) găsit în produsele lactate. Intoleranța la lactoză provoacă simptome precum balonare, diaree și disconfort abdominal.
Spre deosebire de gluten în boala celiacă, lactoza nu dăunează corpului tău. Dar este posibil să apară unele simptome legate de intestin atunci când mănânci alimente care conțin lactoză, deoarece nu poți digera corect.
Intoleranța la lactoză poate fi tratată eficient prin faptul că nu consumă și nu bei produse lactate care conțin lactoză. De asemenea, poate fi necesar să luați suplimente de calciu – produsele lactate sunt o sursă importantă de calciu, așa că va trebui să compensați pentru că nu le-ați mâncat.
Citiți mai multe despre tratarea intoleranței la lactoză .
Cancer
Cancerul este o complicație foarte rară, dar serioasă a bolii celiace.
Cineva cu boală celiacă are un risc ușor crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Cercetări recente arată că acest risc crescut este mai mic decât se credea anterior.
Cancerele asociate cu boala celiacă sunt cancerul intestinului subțire, limfomul intestinului subțire și limfomul Hodgkin . Cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu boală celiacă nu vor dezvolta niciuna dintre acestea.
Dacă ați urmat o dietă fără gluten timp de 3 până la 5 ani, riscul dvs. de a dezvolta aceste tipuri de cancer este același cu cel al populației generale.
Boala celiacă în sarcină
Boala celiacă slab controlată în sarcină poate crește riscul de a dezvolta complicații legate de sarcină, cum ar fi nașterea unui copil cu greutate scăzută la naștere.
Celiac Marea Britanie are mai multe informații și sfaturi despre boala celiacă și sarcina . De asemenea, puteți citi mai multe despre alimentația sănătoasă în sarcină .