Sfaturile aici sunt scrise în primul rând pentru părinții unui copil cu alergie alimentară. Cu toate acestea, cea mai mare parte este relevantă, de asemenea, dacă ești un adult cu alergie alimentară.
Dieta copilului tău
În prezent, nu există leac împotriva alergiilor alimentare, deși mulți copii vor crește din anumite, cum ar fi alergiile la lapte și ouă.
Cel mai eficient mod în care puteți preveni simptomele este să eliminați din dieta lor alimentele care ofensează – cunoscute sub numele de alergen.
Cu toate acestea, este important să vă consultați cu medicul dumneavoastră de familie sau cu medicul responsabil de îngrijirea copilului înainte de a elimina anumite alimente.
Îndepărtarea ouălor sau a arahidei din dieta unui copil nu va avea un impact prea mare asupra alimentației acestora. Ambele sunt o sursă bună de proteine, dar pot fi înlocuite cu alte surse alternative.
O alergie la lapte poate avea mai mult impact, deoarece laptele este o sursă bună de calciu, dar există multe alte modalități prin care poți încorpora calciul în dieta copilului tău, inclusiv legumele cu frunze verzi. Multe alimente și băuturi sunt îmbogățite cu un calciu suplimentar.
Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă vă preocupă că alergia copilului dvs. le afectează creșterea și dezvoltarea.
Citind etichete
Este foarte important să verificați eticheta oricărui aliment preambalat sau a băuturilor pe care le are copilul dvs. în cazul în care conține ingrediente la care sunt alergici.
În conformitate cu legislația UE, orice aliment sau băutură preambalată vândută în Marea Britanie trebuie să figureze clar pe etichetă dacă conține următoarele ingrediente:
- țelină
- cereale care conțin gluten – inclusiv grâu, secară, orz și ovăz
- crustacee – inclusiv creveți, crabi și homari
- ouă
- peşte
- lupin (plante obișnuite de grădină) – semințele din unele soiuri sunt uneori folosite pentru a face făină
- lapte
- moluște – inclusiv midii și stridii
- muştar
- nuci de copac – cum ar fi migdale, alune, nuci, nuci braziliene, caju, coji, fistic și nuci de macadamia
- arahide
- seminte de susan
- boabe de soia
- dioxid de sulf și sulfiți (conservanți folosiți în unele alimente și băuturi) – la niveluri peste 10 mg pe kg sau pe litru
Unii producători de alimente aleg, de asemenea, să pună etichete de avertizare pentru sfaturi de alergie – de exemplu, „conține nuci” – pe alimentele preambalate, dacă conțin un ingredient cunoscut ca cauzează în mod obișnuit o reacție alergică, precum arahide, grâu, ouă sau lapte.
Cu toate acestea, acestea nu sunt obligatorii. Dacă nu există o casetă de consiliere pentru alergii sau „conține” o declarație cu privire la un produs, acesta ar putea avea în continuare vreunul dintre cei 14 alergeni specificați.
Atenție la „poate conține” etichete, cum ar fi „poate conține urme de arahide”. Uneori, producătorii pun această etichetă pe produsele lor pentru a avertiza consumatorii că s-ar putea să fi fost contaminate cu un alt produs alimentar atunci când au fost fabricate.
Citiți informații mai detaliate despre etichetarea alergenilor pe site-ul Agenției de Standarde Alimentare.
Unele produse nealimentare conțin alimente care provoacă alergii:
- unele săpunuri și șampoane conțin ulei de soia, ouă și nuci de copac
- unele alimente pentru animale de companie conțin lapte și alune
- unele lipici și etichete adezive utilizate pe plicuri și timbre conțin urme de grâu
Din nou, citiți etichetele oricăror produse nealimentare cu care copilul dvs. poate intra în contact fizic strâns.
Mâncare neambalată
În prezent, produsele alimentare neambalate nu trebuie să fie etichetate în același mod ca alimentele ambalate. Acest lucru poate face mai dificil să știți ce ingrediente sunt într-un anumit fel de mâncare.
Exemple de produse alimentare neambalate includ alimente vândute de la:
- brutării – inclusiv brutării din supermarket-uri
- Delis
- baruri de salate
- magazinele de sandwich-uri „gata de mâncare”
- takeaways
- restaurante
Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți o alergie severă la alimente, trebuie să fiți atenți atunci când mâncați afară.
Următoarele sfaturi ar trebui să vă ajute:
- anunțați personalul – la rezervarea unei mese la un restaurant, asigurați-vă că personalul știe despre alergii. Cereți o garanție fermă că mâncarea specifică nu va fi în niciunul dintre felurile de mâncare servite. Agenția de standarde alimentare (FSA) oferă cărți de bucătar care oferă informații despre alergii, pe care le puteți oferi personalului restaurantului. Pe lângă faptul că informează bucătarul și personalul de bucătărie implicat în prepararea mâncării, anunțați chelnerii și chelnerițele, astfel încât să înțeleagă importanța evitării contaminării încrucișate atunci când vă servesc.
- citiți cu atenție meniul și verificați ingredientele ascunse – unele tipuri de alimente conțin alte alimente care pot declanșa alergii, pe care personalul restaurantului le-a putut trece cu vederea. Unele deserturi conțin nuci (cum ar fi o bază de cheesecake), iar unele sosuri conțin grâu și alune.
- pregătește-te pentru ce este mai rău – este o idee bună să te pregătești pentru orice eventualitate. Luați întotdeauna medicamente anti-alergice cu dvs. atunci când mâncați afară, în special un auto-injector de adrenalin. Citiți mai multe despre tratarea alergiilor alimentare cu un auto-injector .
- folosiți ceea ce este cunoscut ca test de gust la copiii mai mari – înainte ca copilul dvs. să înceapă să mănânce, rugați-i să ia o porție minusculă de mâncare și să-l frece de buzele lor pentru a vedea dacă au senzație de furnicături sau arsură. Dacă o fac, sugerează că mâncarea îi va determina să aibă o reacție alergică. Cu toate acestea, testul gustului nu funcționează pentru toate alimentele, deci nu trebuie utilizat ca înlocuitor pentru sfaturile de mai sus.
Sfaturi suplimentare
Iată câteva sfaturi pentru părinți:
- anunțați școala copilului despre alergia lor – în funcție de cât de gravă este alergia lor, poate fi necesar să oferiți personalului de la școală un plan de acțiune de urgență în caz de expunere accidentală. Dispuneti ca asistenta scolara sau un alt membru al personalului sa aiba o sursa de adrenalina. Brățările pentru alergii alimentare, care explică modul în care alte persoane îți pot ajuta copilul în situații de urgență, sunt de asemenea disponibile.
- anunțați alți părinți – copiii mici pot uita cu ușurință de alergia la alimente și pot accepta alimente pe care nu ar trebui să le aibă atunci când vizitează alți copii. Sporirea părinților prietenilor copilului tău despre alergia lor ar trebui să ajute la prevenirea acestui lucru.
- educați-vă copilul – odată ce copilul dvs. este suficient de bătrân pentru a înțelege alergia lor, este important să le oferiți instrucțiuni clare și simple despre ce alimente trebuie evitate și ce ar trebui să facă dacă le mănâncă accidental.
Se pot preveni alergiile alimentare?
Se credea că evitarea consumului de alune în timpul sarcinii și când alăptarea ar putea ajuta la reducerea riscului, însă această teorie a fost pusă acum în discuție.
Există unele dovezi că introducerea de arahide la începutul vieții poate reduce riscul de alergie la arahide, dar acest lucru poate să nu se aplice tuturor copiilor și necesită confirmarea studiilor ulterioare.
Este important să urmați recomandările standard pentru sarcină și alăptare, indiferent dacă aveți sau nu istoric familial de alergii alimentare.
Pentru mai multe informații, consultați: