O alergie alimentară este atunci când sistemul imunitar al organismului reacționează neobișnuit la anumite alimente. Deși reacțiile alergice sunt adesea ușoare, ele pot fi foarte grave.
Simptomele unei alergii alimentare pot afecta diferite zone ale corpului în același timp. Unele simptome comune includ:
- o senzație de mâncărime în interiorul gurii, gâtului sau urechilor
- o erupție roșie cu mâncărime crescută ( urticarie sau „stupi”)
- umflarea feței, în jurul ochilor, buzelor, limbii și acoperișului gurii (angioedem)
- vărsături
Citiți mai multe despre simptomele alergiilor alimentare .
anafilaxie
În cele mai grave cazuri, o persoană are o reacție alergică severă (anafilaxie) , care poate pune viața în pericol.
Sunați la 112 dacă credeți că cineva are simptomele anafilaxiei , cum ar fi:
- Dificultăți de respirație
- probleme de înghițire sau vorbire
- simțind amețeli sau leșin
Cereți o ambulanță și spuneți-i operatorului că credeți că persoana are o reacție alergică severă.
Ce provoacă alergii alimentare?
Alergiile alimentare se întâmplă atunci când sistemul imunitar – apărarea organismului împotriva infecției – tratează greșit proteinele care se găsesc în alimente ca o amenințare.
Drept urmare, un număr de substanțe chimice sunt eliberate. Aceste substanțe chimice sunt cele care provoacă simptomele unei reacții alergice.
Aproape orice aliment poate provoca o reacție alergică, dar există anumite alimente care sunt responsabile pentru majoritatea alergiilor alimentare.
Alimentele care provoacă cel mai frecvent o reacție alergică sunt:
- lapte
- ouă
- arahide
- nuci
- peşte
- crustacee
- unele fructe și legume
Majoritatea copiilor care au alergie alimentară vor avea eczeme în perioada fragedății. Cu cât este mai gravă eczema copilului și cu cât a început mai devreme, cu atât este mai probabil să aibă o alergie alimentară.
Încă nu se știe de ce oamenii dezvoltă alergii la alimente, deși de multe ori au alte afecțiuni alergice, cum ar fi astmul , febra fânului și eczema .
Citiți mai multe informații despre cauzele și factorii de risc pentru alergiile alimentare .
Tipuri de alergii alimentare
Alergiile alimentare sunt împărțite în 3 tipuri, în funcție de simptome și de când apar.
- Alergia alimentară mediată de IgE – cel mai frecvent tip, declanșat de sistemul imunitar care produce un anticorp numit imunoglobulina E (IgE). Simptomele apar la câteva secunde sau minute după consum. Există un risc mai mare de anafilaxie la acest tip de alergie.
- alergie alimentară non-IgE mediată – aceste reacții alergice nu sunt cauzate de imunoglobulina E, ci de alte celule din sistemul imunitar. Acest tip de alergie este adesea dificil de diagnosticat, deoarece simptomele durează mult mai mult timp (până la câteva ore).
- alergii alimentare mixte cu IgE și non-IgE – unele persoane pot prezenta simptome din ambele tipuri.
Citiți mai multe informații despre simptomele unei alergii alimentare .
Sindromul alergiei orale (sindromul polen-alimentar)
Unii oameni simt mâncărimi la nivelul gurii și gâtului, uneori cu umflarea ușoară, imediat după consumul de fructe sau legume proaspete. Acesta este cunoscut sub numele de sindromul alergiei orale.
Sindromul de alergie orală este cauzat de anticorpii alergici care confundă anumite proteine din fructele proaspete, nuci sau legume pentru polen.
Sindromul de alergie orală nu provoacă, în general, simptome severe și este posibil să dezactivați alergenii prin gătirea completă a fructelor și legumelor.
Site-ul Allergy UK are mai multe informații.
Tratament
Cea mai bună modalitate de a preveni o reacție alergică este identificarea alimentului care provoacă alergia și evitarea acesteia.
În prezent, cercetarea analizează modalități de desensibilizare a unor alergeni alimentari, cum ar fi arahide și lapte, dar acesta nu este un tratament stabilit în .
Citiți mai multe despre identificarea alimentelor care provoacă alergii (alergeni) .
Evitați să faceți modificări radicale, cum ar fi tăierea produselor lactate, în dieta dvs. sau a copilului dvs. fără să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră. Pentru unele alimente, cum ar fi laptele, poate fi necesar să vorbiți cu un dietetician înainte de a face orice modificări.
Antihistaminicele pot ajuta la ameliorarea simptomelor unei reacții alergice ușoare sau moderate. O doză mai mare de antihistaminic este adesea necesară pentru a controla simptomele alergice acute.
Adrenalina este un tratament eficient pentru simptomele alergice mai severe, cum ar fi anafilaxia .
Persoanelor cu alergie alimentară li se administrează adesea un dispozitiv cunoscut sub numele de stilou auto-injector, care conține doze de adrenalină care pot fi utilizate în situații de urgență.
Citiți mai multe despre tratamentul alergiilor alimentare .
Când să solicitați sfaturi medicale
Dacă credeți că dumneavoastră sau copilul dvs. aveți o alergie alimentară, este foarte important să solicitați un diagnostic profesional de la medicul dumneavoastră. Atunci vă pot adresa o clinică de alergii, dacă este cazul.
Mulți părinți presupun în mod greșit că copilul lor are o alergie alimentară atunci când simptomele lor sunt de fapt cauzate de o afecțiune complet diferită.
Sunt disponibile kituri comerciale de testare a alergiei, dar utilizarea lor nu este recomandată. Multe kituri se bazează pe principii științifice nesomnice. Chiar dacă sunt de încredere, ar trebui să aveți rezultatele analizate de către un profesionist în sănătate.
Citiți mai multe despre diagnosticarea alergiilor alimentare .
Cine este afectat?
Majoritatea alergiilor alimentare afectează copiii mai mici cu vârsta sub 3 ani.
Majoritatea copiilor care au alergii alimentare la lapte, ouă, soia și grâu în viața timpurie vor crește din acesta până la începerea școlii.
Alergiile la arahide și nuci de copac sunt de obicei mai durabile.
Alergiile alimentare care se dezvoltă la vârsta adultă sau persistă până la vârsta adultă, sunt susceptibile de a fi alergii pe tot parcursul vieții.
Din motive care nu sunt clare, ratele de alergii alimentare au crescut brusc în ultimii 20 de ani.
Cu toate acestea, decesele cauzate de reacțiile alimentare legate de anafilaxie sunt acum rare.
Ce este intoleranța alimentară?
Intoleranța alimentară nu este aceeași cu o alergie alimentară.
Persoanele cu intoleranță alimentară pot avea simptome precum diaree, balonare și crampe de stomac. Aceasta poate fi cauzată de dificultăți în a digera anumite substanțe, cum ar fi lactoza. Cu toate acestea, nu are loc nici o reacție alergică.
Diferențele importante între o alergie alimentară și o intoleranță alimentară includ:
- simptomele unei intoleranțe alimentare apar de obicei la câteva ore după consumul alimentelor
- trebuie să mâncați o cantitate mai mare de alimente pentru a declanșa o intoleranță decât o alergie
- o intoleranță alimentară nu pune niciodată în pericol viața, spre deosebire de o alergie
Citiți mai multe despre intoleranța alimentară .