Boala celiacă – Cauze

Boala celiacă este cauzată de o reacție anormală a sistemului imunitar la glutenul proteic, care se găsește în alimente precum pâine, paste, cereale și biscuiți .

Este o afecțiune autoimună, în care sistemul imunitar greșește celulele și substanțele sănătoase pentru cele dăunătoare și produce anticorpi împotriva lor (anticorpii combate de obicei bacteriile și virusurile).

În cazul bolilor celiace, sistemul dumneavoastră imunitar greșește una dintre substanțele care formează gluten, numită gliadină, ca o amenințare pentru organism. Anticorpii care sunt produși provoacă inflamarea suprafeței intestinului (roșu și umflat).

Suprafața intestinului este de obicei acoperită cu milioane de creșteri minuscule în formă de tub numite viloze. Villi mărește suprafața intestinului și ajută-l să digere alimentele mai eficient.

Cu toate acestea, în boala celiacă, afectarea și inflamația mucoasei intestinale aplatizează vilozitățile, reducându-le capacitatea de a ajuta la digestie.

Drept urmare, intestinul tău nu este capabil să digere nutrienții din alimente, ceea ce provoacă simptomele bolii celiace .

Ovăz

Unele persoane cu boală celiacă pot descoperi că consumul de ovăz poate declanșa simptome. Acest lucru se datorează faptului că unele ovăz pot fi contaminate de alte cereale în timpul producției.

Ovăzul conține, de asemenea, o proteină numită avenin, care este similară cu glutenul. Majoritatea persoanelor cu boală celiacă pot mânca în siguranță. Cu toate acestea, există unele dovezi care sugerează că un număr foarte mic de persoane poate fi încă sensibil la produsele care nu conțin gluten și nu conțin ovăz contaminat.

Risc crescut

Nu se știe de ce oamenii dezvoltă boala celiacă. De asemenea, nu este clar de ce unii au simptome ușoare, în timp ce alții au simptome severe.

Cu toate acestea, factorii descriși mai jos sunt cunoscuți pentru a vă crește riscul de a dezvolta boală celiacă.

Istorie de familie

Boala celiacă se întâmplă adesea în familii. Dacă aveți o rudă strânsă cu afecțiunea, cum ar fi un părinte sau o soră, șansa dvs. de a o primi este crescută.

Acest risc este de aproximativ 10% pentru cei cu istoric familial. Dacă aveți o gemenă identică cu boala celiacă, există șanse de 75% să dezvoltați și această afecțiune.

Cercetările arată că boala celiacă este puternic asociată cu o serie de mutații genetice (modificări anormale ale instrucțiunilor care controlează activitatea celulelor) care afectează un grup de gene numite genele HLA-DQ. Genele HLA-DQ sunt responsabile de dezvoltarea sistemului imunitar și pot fi transmise printr-o familie.

Cu toate acestea, mutațiile din genele HLA-DQ sunt frecvente și apar la aproximativ o treime din populație. Acest lucru sugerează că altceva, cum ar fi factorii de mediu, trebuie să declanșeze boala celiacă la anumite persoane.

Factori de mediu

Este mai probabil să dezvolți boala celiacă dacă ați avut o infecție a sistemului digestiv (cum ar fi o infecție cu rotavirus ) în perioada fragedă a copilăriei.

De asemenea, există dovezi că introducerea de gluten în dieta copilului dvs. înainte de a împlini vârsta de 3 luni poate crește riscul de a dezvolta boala celiacă.

Majoritatea experților recomandă să așteptați până când copilul dvs. are cel puțin 6 luni înainte de a le oferi mâncare care conține gluten.

S-ar putea să existe, de asemenea, o șansă crescută de creștere a bolilor celiace dacă nu sunt alăptați atunci când glutenul este introdus în dietă.

Citiți mai multe despre primele alimente solide ale bebelușului .

Alte condiții de sănătate

O serie de alte afecțiuni de sănătate vă pot crește riscul de a dezvolta boala celiacă, inclusiv:

Nu este clar dacă aceste condiții de sănătate îți cresc direct riscul de a dezvolta boala celiacă sau dacă ele și boala celiacă sunt cauzate de o altă cauză unică.