Intoxicațiile alimentare sunt rareori grave și de obicei se îmbunătățesc într-o săptămână. În mod normal, te poți trata singur sau copilul tău acasă.
Verificați dacă aveți intoxicații alimentare
Printre simptomele intoxicațiilor alimentare se numără:
- senzație de rău (greață)
- diaree
- a fi bolnav (varsaturi)
- crampe stomacale
- o temperatură ridicată de 38C sau mai mare
- în general, senzație de rău – cum ar fi să te simți obosit sau să ai dureri și frisoane
Simptomele încep de obicei în câteva zile după consumul alimentelor care au provocat infecția.
Uneori încep după câteva ore sau nu pentru câteva săptămâni.
Cum să tratați singur toxiinfecțiile alimentare
De obicei, te poți trata singur sau copilul tău acasă.
Simptomele trec de obicei într-o săptămână.
Citiți despre cum să tratați diareea și vărsăturile la copii și adulți .
Stai la școală sau lucrează până când simptomele s-au oprit timp de 2 zile. Asta când ești cel mai infecțios.
Cum obțineți intoxicații alimentare
Poți prinde intoxicații alimentare dacă mănânci ceva care a fost contaminat cu germeni.
Acest lucru se poate întâmpla dacă mâncarea:
- nu este gătit sau reîncălzit bine
- nu este depozitat corect – de exemplu, nu a fost congelat sau refrigerat
- este lăsat afară prea mult timp
- este ocupat de cineva care este bolnav sau nu și-a spălat mâinile
- se mănâncă după data „utilizării sale”
Orice tip de aliment poate provoca intoxicații alimentare. Citiți sfaturi pentru a evita intoxicațiile alimentare .
Infecții care provoacă intoxicații alimentare
Intoxicațiile alimentare sunt de obicei cauzate de:
- bacteriile campylobacter – cea mai frecventă cauză de intoxicații alimentare în Marea Britanie
- bacterii de salmonella
- Bacteriile E. coli
- norovirus