Boala celiacă este o afecțiune digestivă comună în care intestinul subțire se inflamează și nu poate absorbi nutrienții.
Poate provoca o serie de simptome, inclusiv diaree, dureri abdominale și balonare.
Boala celiacă este cauzată de o reacție adversă la gluten, o proteină dietetică găsită în 3 tipuri de cereale:
- grâu
- orz
- secară
Glutenul se găsește în orice aliment care conține cerealele de mai sus, inclusiv:
- Paste
- prăjituri
- cereale de dimineață
- majoritatea tipurilor de pâine
- anumite tipuri de sosuri
- unele tipuri de mese gata
În plus, majoritatea berilor sunt făcute din orz.
Simptomele bolii celiace
Mâncarea alimentelor care conțin gluten poate declanșa o serie de simptome legate de intestin, cum ar fi:
- diaree , care poate miros deosebit de neplăcut
- durere abdominală
- balonare și flatulență (farting)
- indigestie
- constipație
Boala celiacă poate provoca, de asemenea, o serie de simptome mai generale, inclusiv:
- oboseală ca urmare a obținerii de nutrienți din alimente (malnutriție)
- pierdere in greutate neasteptata
- o erupție cu mâncărime (dermatită herpetiformă)
- probleme care rămân însărcinate
- afectare nervoasă (neuropatie periferică)
- tulburări care afectează coordonarea, echilibrul și vorbirea (ataxia)
Copiii cu boală celiacă pot să nu crească la ritmul preconizat și pot avea întârziere la pubertate .
Ce provoacă boala celiacă?
Boala celiacă este o afecțiune autoimună. Aici sistemul imunitar, apărarea organismului împotriva infecției, atacă greșit țesutul sănătos.
În boala celiacă, sistemul imunitar greșește substanțele găsite în gluten ca o amenințare pentru organism și le atacă.
Acest lucru dăunează suprafeței intestinului subțire (intestine), perturbând capacitatea organismului de a absorbi nutrienții din alimente.
Nu este clar în totalitate ceea ce determină sistemul imunitar să acționeze în acest fel, dar o combinație de genetică și mediu pare să joace un rol.
Boala celiacă nu este o alergie sau o intoleranță la gluten.
Tratarea bolii celiace
Nu există remediu pentru boala celiacă, dar trecerea la o dietă fără gluten ar trebui să ajute la controlul simptomelor și la prevenirea consecințelor pe termen lung ale afecțiunii.
Chiar dacă aveți simptome inexistente sau ușoare, schimbarea regimului alimentar este încă recomandată, deoarece continuarea consumului de gluten poate duce la complicații grave.
Este important să vă asigurați că dieta dvs. fără gluten este sănătoasă și echilibrată.
O creștere a gamei de alimente disponibile fără gluten disponibile în ultimii ani a făcut posibilă consumarea atât a unei alimentații sănătoase, cât și variate, fără gluten.
Complicații ale bolii celiace
Complicațiile bolii celiace tind să afecteze doar persoanele care continuă să mănânce gluten sau cei care încă nu au fost diagnosticați cu afecțiunea, ceea ce poate fi o problemă comună în cazuri mai ușoare.
Complicațiile potențiale pe termen lung includ:
- slăbirea oaselor (osteoporoză)
- anemie cu deficit de fier
- vitamina B12 și anemia cu deficit de folati
Complicații mai puțin frecvente și mai grave includ cele care afectează sarcina, cum ar fi un copil cu greutate mică la naștere și unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de intestin .
Cine este afectat
Boala celiacă este o afecțiune comună care afectează aproximativ 1 din 100 de persoane din Marea Britanie.
Însă unii experți consideră că acest lucru poate fi subestimat, deoarece cazurile mai ușoare pot merge nediagnosticate sau diagnosticate greșit ca alte afecțiuni digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS) .
Cazurile raportate de boală celiacă sunt de 2 până la 3 ori mai mari la femei decât la bărbați.
Se poate dezvolta la orice vârstă, deși simptomele sunt cel mai probabil să se dezvolte:
- în timpul copilăriei timpurii – între 8 și 12 luni, deși poate dura mai mulți ani până când se face un diagnostic corect
- la vârsta adultă ulterioară – între 40 și 60 de ani
Persoanele cu anumite afecțiuni, inclusiv diabetul de tip 1 , boala tiroidă autoimună, sindromul Down și sindromul Turner , au un risc crescut de a suferi boala celiacă.
Rudele de gradul întâi (părinți, frați, surori și copii) ale persoanelor cu boală celiacă au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta afecțiunea.
Diagnosticarea bolii celiace
Testele de rutină pentru boala celiacă nu sunt efectuate în Anglia.
Testarea este de obicei recomandată doar persoanelor cu un risc crescut de a dezvolta boala celiacă, cum ar fi cele cu antecedente familiale ale afecțiunii.
Rudele de gradul I ale persoanelor cu boală celiacă trebuie testate.
Consultați diagnosticarea bolii celiace pentru mai multe informații despre testarea bolii celiace.
Ajutor si sustinere
Celiac UK este o organizație caritabilă din Marea Britanie pentru persoanele cu boală celiacă.
Site-ul său conține o serie de resurse utile, inclusiv informații despre dieta fără gluten , precum și detaliile grupurilor locale, voluntariatul și campaniile în desfășurare.
Caritatea are, de asemenea, o linie de asistență telefonică, 0333 332 2033, deschisă de luni până vineri între orele 9:00 și 17:00.